5. Søster foreninger

NTH Trondheim

Arendals Piilsens Venner oppsto en grå septemberdag 1969 i Hangaren (studentkantina) på NTH. Oppslag for påmelding til høstens linjestafett i orientering var kommet opp, og det var tre Arendals-studenter som skulle melde seg på. Diskusjonen i Hangaren om hva laget skulle hete, ble avsluttet da forslaget Arendals Piilsens Venner ble lansert. Den sportslige innsatsen var ikke så imponerende, men navnet nesten nederst på resultatlista fenget blandt de mange arendalsfolk i Trondheim på den tida. Tanken om å danne en egen forening dukket snart fram. En var jo flasket opp på edel Arendals piils. Interessen for å samles rundt importert Arendals piils var spontan, og samme høst ble A.P.V. konstituert. Det konstituerende møte i Arendals Piilsens Venner ble avholdt i den velkjente festlokalet i Klæbuveien 54. Asbjørn Andersen ble valgt til A.P.V.’s første præcident, mens kveldens vert Audun Weierholdt utropte seg sjøl til sjæfsideoIng. Eller er det lite som kan rekonstrueres fra møtet, som var meget vellykket. Siden har møtene vært holdt på leskende, lys Arendals piils, og A.P.V. ble snart en av de mest kjente studentforeninger i Trondheim.

1989 var et stort jubileumsår. Arendals Bryggeri kunne da med stolthet se tilbake på 150 år med piilsproduksjon. A.P.V. feiret høsten samme år at interessen for den gylne Arendalske vare hadde holt seg stor og flytende gjennom 20 år. Jubileumsfesten ble en suksess. En kunne konstatere at foreningen fortsatt holdt en klar og stø kurs. I løpet av 1990 fikk A.P.V. nye tilskudd ved at det ble opprettet foreninger både i Bergen og Oslo. Vi her i Trondheim ønsker dem velkommen og lykke til på sin ferd. Vi håper på et fremtidig godt samarbeid mellom foreningene. Allsang og lokale viser hører som kjent med på møtene. Vi har gjennom mange år nytt stor glede av A.P.V.’s Visebok. Men etter som årene har gått har antall tilgjengelige visebøker stadig sunket, pluss at behovet for en oppdatering har meldt seg sterkere og sterkere. Derfor er det nå med stor glede at vi kan ønske en ny, revidert utgave av A.P.V.’s Visebok hjertelig velkommen. Viseboka skal brukes flittig, ikke bare på A.P.V.’s møter, men også i andre selskap for å fremme sørlandsk kultur.

APV Singapore

Arendalspilsens venner avdeling Singapore ble stiftet i mai 2000.

Stifelsesmøte ble avholdt på takterrassen hos Kari og Knut Egeberg i Lucky Heights på østkysten av Singapore. Fra begynnelsen fylte vi koffertene våre med Arendals Pils etter besøk i Norge, og ledig plass i koffertene til besøkende fra Norge ble også utnyttet. Etter hvert opprettet vi en allianse med en lokal vinimporter som heter Dedar Sing. Hans firma heter Harmansroya Trading. Han importerte 2 forsendelser med Arendals for oss. Den siste forsendelsen hadde Arendals brygger tatt seg bryderi med å tappe på eksportflasker. Dessverre kunne vi ikke importere mindre enn 3 paller (3456 flasker) per forsendelse på grunn av restriksjoner hos Ringnes eksportavdeling. Selv med iherdig innsats fra medlemmene klarte vi ikke å drikke opp alt før det ble ødelagt. Dette til fortvilelse for oss, men til stor glede for mannskapene som kjørte søppel i nabolaget til Arnt Jacob Mørland. Scandifood (Stolt Seafarm) åpnet en seafoodbutikk i kjelleren på Westin Stamford Hotel i Singapore, og ringte til ambassadøren for å høre om det var noe sted i Singapore de kunne få tak i norsk øl som de kunne selge sammen med norsk seafood. Svaret fra ambassaden var: Norsk øl? Det er Bjørn det! Dessverre var det vi hadde på lager da på grensen til å gå ut på dato, så det kunne ikke selges i butikk. Ved min hjemreise fra Singapore i 2003 ble Presidentvervet overført til Arnt Jacob Mørland.

Nedenfor en pressemelding som ble sendt til NTB og Agderposten etter stiftelsen i Singapore. Den ble aldri sett på trykk i noe medie.

Pressemelding:

Arendals Pilsens Venner – Singapore (APV-S) ble stifte 27 Mai 2000 i Singapore. Klubbens formål er å ivareta og fremme Arendals Pilsens fremtid og eksistens, ved å fremheve dens godt navn og rykte ved jevnlig konsum og støtte erklæringer, også internasjonalt. Import av Arendals Pils til Singapore taes hånd om av en lokal vin importør, og første bestilling er allerede kommet frem. En lokal Pub er allerede kontaktet, og har sagt seg villig til å selge ”en liten dråpe Arendal” til det multinasjonale miljøet i Singapore. Det er heller ikke utenkelig at Arendals Pils blir tilgjengelig i utvalgte butikker. Styret ble valgt på første avholdte møte 27 mai, og består stort sett av personer fra født innen Arendal bryggeri distrikt, men som er bosatt i Singapore. Arendals Pilsens Venner har fra før avdelinger i Arendal, Trondheim, Tromsø, Bergen og Oslo, men Singapore er den første avdeling utenfor Norge. Det forventes at medlemstallet i Singapore innen ett år skal passere 40.

APV Classic – Oslo

Etter at jeg flyttet fra Singapore til Norge og begynte å jobbe i Oslo, fant jeg ut at APV i Oslo ikke var aktiv. Det syntes jeg vi måtte rette på, og etter noen planleggingsmøter med Helge Myhren på Barrique i Arendal, sendte jeg vinteren 03/04 brever til en del Arendalitter som bor i Oslo. Det var en del respons på dette brevet, så vi bestemte oss for å trå til. Grunnen til ”Classic” navnet var at i tilfelle studenter i Oslo skulle finne på å gjenopplive APV uten å blande seg med oss ”voksne”, skulle de få ha det tidligere klubbnavnet tilgjengelig. Helge, med sin medfødte beskjedenhet hadde overtalt en pub i Stortingsgaten (Paddy’s) til å kjøpe inn noen kasser Arendals Pils. Dette har de fortsatt med, og puben kan anbefales på det varmeste. På denne puben har vi våre månedlige treff (siste torsdag i hver måned), hvor vi har vært opptil 17 personer samlet for å nyte Arendals Pils.

Leave a Reply