Arendals Bryggeri

Generelt

Ringnes Arendals Bryggeri, som er Norges nest eldste, ble grunnlagt i 1839 under navnet Kittilsbugts Bryggeri av ølbrygger Gregers Salvesen. Etter å ha vokst ut av de gamle lokalene ble virksomheten i 1972 flyttet ut av bykjernen til det nyetablerte industriområdet Stoa i daværende Øyestad kommune, og bryggeriet fremstår i dag som en moderne bedrift med et forventet produksjonsvolum i 2002 på ca. 12 mill. liter øl og ca. 20 mill. liter brus. I produksjonen er det 140 fast ansatte medarbeidere.

Råvarer

Øl og brus består av mer enn 90 prosent vann som dermed er et viktig råstoff i produksjonen. Vannet hentes fra den kommunale vannforsyningen som igjen får sitt vann fra Rorevann, en innsjø nær Grimstad hvor vannet desinfiseres og tilsettes kalk. I tillegg har bryggeriet et eget fullrensingsanlegg som sikrer vannkvaliteten ytterligere. Det årlige behovet for malt til ølproduksjonen, ca. 2000 tonn, mottas til havnesiloer i bulklaster på 200 tonn og ankommer med båter, hovedsakelig fra Tyskland. Den eksklusive Saazerhumlen som gir Arendalspilsen dens særegne aroma, importeres også fra Tyskland pakket som pellets i lufttette poser.

Brygghus

I brygghuset knuses malten, blandes med vann og varmes i trinn opp til 78oC før vørteren siles fra. Deretter kokes brygget og humle tilsettes. Hvert brygg er på ca. 25.000 liter, og det brygges 12 – 13 forskjellige ølsorter i løpet av året med forskjellig styrke, sødme, farge og bitterhet.

Gjærhus

Den avkjølte vørteren fra brygghuset tilsettes gjær og pumpes inn på en av ni sylindrokoniske gjærtanker som hver rommer ca. 90.000 liter. Grønnølet gjærer her i 5 – 6 døgn ved ca. 10oC før temperaturen ved slutten av gjæringen senkes til 4-5oC. Bryggeriet har forøvrig tre forskjellige gjærtyper som hver har spesielle egenskaper som passer til de enkelte ølsortene vi produserer.

Lagerkjeller

Etter hovedgjæringen overføres ølet til lagertanker for ettergjæring (modning) ved 3 – 4oC. Her holdes ølet i fire til seks uker avhengig av sorten, og i løpet av denne tiden felles det ut uønsket “grums” og ølet opptar naturlig kullsyre (karbondioksid). Noen dager før lagringstiden er ferdig kjøles ølet ned til i underkant av 0oC og ølet er klart til filtrering. I alt er det plass til ca. 2 millioner liter øl på lagertankene som varierer fra 9000 til 60.000 liter i størrelse.

Filterkjeller

I Norge ønsker konsumentene et øl som er krystallklart og med lang holdbarhetstid selv om ølet alltid vil være best som nytappet. Derfor filtreres og stabiliseres ølet ved hjelp av kiselgurfiltrering som fjerner de minste partikler som måtte være igjen fra lagertankene. Kiselgur er en “sand” som består av restene fra mikroskopiske dyr med kalkskall som graves ut fra 100 millioner år gamle havavleiringer.

Tappeanlegg

Bryggeriet har to tappelinjer for flasker, én for plastflasker med kapasitet på 20.000 1,5-litere i timen, og én for glassflasker som yter 35.000 0,33-litersflasker i timen. Innholdet i glassflaskene kan gjøres ekstra holdbart ved å transportere disse gjennom en tunnelpasteur hvor det varmebehandles. Foruten flasketapping tappes øl på 30 og 50 liters fat samt på tankbil for levering til restauranter som har spesielle tanker montert for dette.

Lager

Det totale lagerarealet er ca. 7000 m2og er oppdelt i tomflaskesortering, mengdelager og plukklager hvor de kundetilpassete lassene settes sammen. Mengdelageret har plass til ferdigvarer for omtrent en ukes leveranser.

Produktkontroll

Ved alle prosesstrinn kontrolleres halvfabrikata og produkter både kjemisk og mikrobiologisk av vårt driftslaboratorium som sikrer produktenes kvalitet og ensartethet. Selv om bryggeriet ikke er ISO-sertifisert, er kvalitetskontrollen lagt opp etter et system som gjør en slik sertifisering enkel dersom man skulle ønske dette en gang i fremtiden.

Skrevet av Svein Rydjord, Byggerimester, Ringnes Arendals Bryggeri, 17.09.2002

Leave a Reply